يك كارشناس اقتصادي گفت: با ادامه سياست فعلي بانك مركزي امكان افزايش نرخ ارز تا پايان تابستان وجود خواهد داشت.
گسترشنيوز: آلبرت بغزيان در رابطه با نوسانات اخير نرخ ارز گفت: نرخ ارز در دست بانك مركزي است و هرگونه پيشبيني ما به بررسي اراده بانك مركزي برخواهد گشت.
وي افزود: درحالحاضر ما تقاضايي در بازار نداريم و از طرفي بنظر ميرسد فروش هم بيشتر شده باشد چون افراد ميخواهند ارز خود را به سرمايهاي بادوام تر مثل خودرو يا سهام تبديل كنند.
اين اقتصاددان ادامه داد: بايد از بانك مركزي پرسيد كه برنامهاش براي آينده نرخ ارز چيست؟ با اين عدم كنترل هزينه توليد را بالا ميبريد يا ميخواهيد صادرات را تكان بدهيد؟ با وجود اينكه عمده عرضه در بازار توسط بانك مركزي انجام ميشود اما اين سياست جايي اعلام نميشود اما با ذخاير ارزي كه ادعا ميكند دارد بنظر ميرسد كاري كه ميكند بيشتر از يك خريد و فروش ساده باشد.
بغزيان در خصوص پيشبيني نرخ ارز در ماههاي آينده خاطرنشان كرد: با اين مسيري كه بانك مركزي طي ميكند و ارادهاي كه ديگر در بانك مركزي براي ايجاد ثبات در بازار وجود ندارد اين نرخ تا پايان تابستان ممكن است به ۲۰هزار تومان برسد.
وي در اين رابطه افزود: وقتي در ماههاي گذشته نرخ ارز از حدود ۱۰هزارتومان به ۱۶هزار تومان ميرسد نشان ميدهد بانك مركزي نظارتش را كم كرده است و ديگر قصد كنترل ندارد، شايد به اين دليل كه بحث كرونا باعث ميشود كه صادركنندهها دوست داشته باشند مازاد توليد را به كشورهاي اطراف بفرستند كه اين كار هم با نرخ ارز بالا محقق ميشود.
اين اقتصاددان درخصوص تاثير كاهش نرخ سود سپردهها بر بازار ارز گفت: اشتباه بانك مركزي اين بود كه اجبار را براي كاهش نرخ سود سپردهها بيشتر كرد زيرا اين سهل انگاري از طرف بانك مركزي باعث ميشود كه بانكها مدتي بعد به روشهاي مختلفي كه بلد هستند كاهش نرخ سود را دور بزنند و باز به نرخهاي قبلي روي بياورند و مشخص نشد كه اين سخت گيري براي چه بود زيرا بانك مركزي خودش ميدانست كه اين كار باعث خروج نقدينگي از بانكها و سرازير شدن آن به سمت بازارهاي موازي خواهد شد و بانكها با مشكل كمبود منابع و نقدينگي مواجه خواهند شد و براي اينكه بتوانند حسابهاي جديد را حفظ كنند به آنها قول سودهاي بالاتر را بدهند و خود را باز وارد بنگاه داري كنند.
بغزيان در پاسخ به اين پرسش كه ريزش احتمالي بازار سرمايه در آينده چه تاثيري بر بازار ارز خواهد داشت، گفت: اينكه بازار سرمايه در آينده ريزش خواهد داشت و دچار مشكل ميشود را بررسي اينكه چقدر از خريدهاي فعلي را جديدالورودها انجام ميدهند مشخص ميكند ولي در كل بنظر ميرسد بورس دارد نقدينگي را جذب ميكند كه به نرخ واقعي برخي سهامهاي بنيادي برسد.
وي در پايان خاطرنشان كرد: بنظر من حباب بازار قابل شناسايي است و راه آن بررسي اطلاعات معاملهگران است و حتي ميتوانم بگويم كه درحالحاضر بازار حبابي ندارد كه ما اين بيم را داشته باشيم كه با ريزش قيمتها سرمايهها بخواهد به سمت بازار ارز برود.
منبع: اقتصادآنلاين